Thursday, November 11, 2010

Water- en stroomtarieven worden drastisch aangepast

ORANJESTAD — Met de invoering van een compleet nieuw tarievensysteem voor water en elektra komt de brandstofclausule voor een groot deel te vervallen. Hoe dit tarievensysteem er precies uit komt te zien, is echter nog niet duidelijk. Pas in het eerste kwartaal van 2011 wordt duidelijk hoe groot de kostenbesparingen voor de burger zullen zijn.

Minister Mike de Meza (AVP) van Financiën, Utilities, Communicatie en Energie had een werkgroep geïnstalleerd bestaande uit vertegenwoordigers van nutsbedrijven WEB en Elmar en Directie Juridische Zaken en Wetgeving (DJZW). Zij kregen de opdracht om de productiekosten van beide bedrijven door te lichten. Ook moesten zij uitzoeken waarom de berekening van de brandstofclausule sinds de jaren ’60 niet of nauwelijks werd aangepast. Gisteren gaven WEB en Elmar een presentatie aan de Arubaanse regering. Hierin werd uiteengezet wat de nieuwe tarieven zou moeten worden van water en stroom voor zowel huishoudens als bedrijven en hoe deze op een transparante manier aan de man moeten worden gebracht. Ook werd een projectie gemaakt van de productiekosten wanneer de uitbreiding van de recip-motoren en de reverse-osmosis faciliteiten hebben plaatsgevonden en het aantal windmolens is verdubbeld.
Aan de pers werd geen enkel detail prijsgegeven over de geplande wijzigingen, behalve dat het gaat om de introductie van een systeem dat al in veel landen wordt gebruikt. WEB en Elmar gaan het nieuwe systeem met hun eigen data testen. Pas hierna worden er definitief knopen doorgehakt over de implementatie van de nieuwe tarieven. “Het zal in ieder geval niet van de ene op de andere dag gebeuren. Wij moeten nog een stuk huiswerk doen en misschien pas in het eerste kwartaal van volgend jaar kunnen we informatie geven over hoe de tarieven in elkaar zullen steken”, aldus Elmar-directeur Robert Henriquez.

Brandstofclausule
Voordat de brandstofclausule komt te vervallen, wordt deze aangepast. Volgens WEB-directeur Oslin Boekhoudt komt er sowieso een nieuwe berekening. De huidige berekening is ‘vervuild’ aldus Boekhoudt, waardoor de posten op de waterrekening niet geheel accuraat zijn. In oktober was de clausule al verlaagd, maar de laatste aanpassing van de berekeningsstructuur vond plaats in 1993. Voor zowel water als elektriciteit kan de nieuwe berekening zorgen voor een lichte verlaging van de tarieven, aldus Boekhoudt. “Het is weinig, maar het is in ieder geval een begin. Drastisch zal het niet zijn, want we verbruiken nog altijd even veel brandstof.”

Onlangs nog gaf minister De Meza meerdere malen te kennen dat Elmar hetzelfde tarievenstructuur zal aannemen als WEB, waarbij gebruikers van een minimum aan kilowattuur een speciaal tarief krijgen en grootverbruikers meer zullen betalen. Dit verhaal komt echter niet terug, noch in de verklaringen van Henriquez en Boekhoudt, noch in het vandaag ontvangen persbericht van de minister zelf.

No comments: