Thursday, November 11, 2010

Politie organiseert beurs huisbeveiliging

ORANJESTAD — Politiewoordvoerder John Larmonie hoopt dat flink wat beveiligingsbedrijven zich morgenochtend melden voor een vergadering over Home Security Expo. De politie wil eind november een beurs organiseren waar het publiek uitgebreid wordt voorgelicht over preventie van woninginbraak en -diefstal. Want die delicten rezen de afgelopen jaren de pan uit op Aruba, zegt Larmonie. “Preventie is de enige manier om het onder controle te krijgen.”

door onze verslaggever
Sharina Henriquez

Samen met zijn collega, senior woordvoerder Papito Comenencia, roept Larmonie dit al jaren binnen en buiten het politiekorps, maar preventie blijft moeilijk uitvoerbaar, zegt hij. Dat komt onder meer omdat beide woordvoerders zowat als enige in het korps zijn belast met criminaliteitspreventie en de voorlichting ervan. Daarnaast krijgt het volgens Larmonie geen prioriteit binnen het overheidsbeleid en de verdeling van middelen. “We schreeuwen wel dat we aan preventie moeten doen, maar het geld gaat naar andere dingen. Criminaliteitspreventie zou, net als nu bij Volksgezondheid gebeurt, apart moeten worden opgepakt.”
Een ander probleem noemt Larmonie de mentaliteit van de bevolking. “We bieden aan om bij mensen langs te komen en het huis te inspecteren. Ze krijgen dan tips hoe ze de woning beter kunnen beveiligen. Hiervoor hoeven ze ons alleen op te bellen en een afspraak te maken. Maar ze bellen niet. De gedachte is nog steeds: Aruba is klein en rustig, one happy island. Alles is mooi, de zon schijnt, de zee is blauw en er komen allemaal toeristen. Dan is het moeilijk om mensen te overtuigen dat ze moeten investeren in hun veiligheid.” Want, zo zegt de politiewoordvoerder, de realiteit is dat er ontzettend veel wordt gestolen. “Mensen maken het de dieven ook veel te gemakkelijk. Want ons nu zorgen baart, zijn de toenemende gevallen waarbij dieven een huis binnenkomen terwijl de bewoners er liggen te slapen. Dat kan namelijk ook uitlopen in andere criminaliteit. Kijk, dieven willen niet hard werken, daarom hebben ze ook geen gewone baan. Als ze een huis zien dat te moeilijk is om in te breken, hebben ze al gauw zoiets van: laat maar. Of ze ondernemen een poging om in te breken, maar met beveiliging win je wel tijd om de politie te waarschuwen.”

Cijfers
De politiewoordvoerders maken zich dus zorgen over de vele inbraken en, zegt Larmonie, ook over het aantal overvallen dat toeneemt. Cijfers kan hij echter niet echt geven. “Het ontbreekt het korps aan een statistiekafdeling.” In de jaarverslagen staan wel cijfers, maar die van de afgelopen twee jaar zijn ook niet helemaal betrouwbaar, zegt Larmonie. Dat is vanwege de overgang naar het nieuwe registratiesysteem (Actpol,red.). “Maar we zien aan de dagelijkse dagrapporten dat de cijfers hoog zijn.” Uit het jaarverslag van 2009 blijkt dat diefstallen nog steeds de lijst van geregistreerde misdrijven aanvoeren. Dat was in 2008 ook zo, maar vorig jaar was er sprake van een daling van een gemiddelde van 9,3 diefstallen per dag tegenover twaalf per dag het jaar ervoor. Onder diefstal vallen onder andere woninginbraken. Het ging vorig jaar om in totaal 3405 bij de politie bekende gevallen tegenover 4273 diefstallen in 2008. De meeste worden gemeld in Oranjestad.

Pakkans
Met de beurs, die hoogstwaarschijnlijk in Renaissance Convention Center gaat plaatsvinden, hoopt de politie dat ook burgers (en bedrijven) actiever worden in de bestrijding van criminaliteit. Want, zegt de woordvoerder, de pakkans van inbrekers is zo klein dat in veel gevallen de recherche niet eens onderzoek doet. “Het korps heeft daarvoor te weinig mensen. Ook het Openbaar Ministerie komt er niet eens aan toe om alle inbraakzaken te laten onderzoeken. Bovendien is de procedure traag. Mensen kunnen wel denken: we betalen belasting, dus KPA en overheid lossen dit wel op. Maar de realiteit is anders.”
Burgers hoeven ook niet bang te zijn dat ze nu ineens heel veel geld moeten uitgeven voor de beveiliging van hun woning. “Het kan vaak heel simpel en zonder kosten of zelfs met de hamer worden gedaan. Kijk, je kan een dure alarminstallatie aanschaffen, maar als aan de andere kant dieven heel makkelijk de tuin in kunnen, wat heeft dat voor zin? Want laten we eerlijk zijn, hoeveel mensen doen echt hun tuindeur op slot?” Bezoekers aan Home Security Expo kunnen deze informatie allemaal verwachten, zegt Larmonie. De politiewoordvoerder geeft echter ook al vrijwel dagelijks tips op Facebook (Prevencion di Crimen) en beantwoordt er vragen van burgers. Met succes gezien het aantal van net iets meer dan 1600 Friends van deze community. “Ik ben inderdaad de man achter dat masker”, besluit Larmonie lachend in een verwijzing naar de afbeelding op de Facebook-pagina.

No comments: