Monday, November 15, 2010

Nieuwe cao voor Elmar zonder acties

ORANJESTAD — De werknemers van elektriciteitsdistributeur Elmar hebben een nieuwe cao. Gistermiddag werd in bijzijn van de pers het akkoord ondertekend door Elmar-directeur Robert Henriquez en Coby Geerman, voorzitter van vakbond UEA.

In de nieuwe cao gaan alle werknemers er financieel op vooruit. Niet in procenten maar in centen, zoals ook in de cao van 2008 was overeengekomen. Immers betekent een procentuele loonsstijging dat vooral de verdieners van de hoogste salarissen er veel op vooruit gaan. Terwijl de vakbond ervoor pleitte dat juist de lagere inkomnes meer moeten gaan verdienen. In de nieuwe cao is dat weer gelukt en gaan zij er dus er meer op vooruit dan de top van het overheidsbedrijf. Desalniettemin gaf UEA-voorzitter Geerman aan dat de verhogingen, zeker in vergelijking met andere bedrijven, meevallen. “Feit is dat we in economisch moeilijke tijden zitten en daarbij heeft Elmar al een paar jaar niet dezelfde winstcijfers van vroeger.” Daarnaast is het nou eenmaal zo dat de werknemers van Elmar vergeleken met die van andere bedrijven al goed worden betaald. Volgens directeur Henriquez bedragen de personeelskosten meer dan 50 procent van de totale kosten van het overheidsbedrijf.
Na zestien vergaderingen kwamen directie en vakbond overeen dat er drie opslagen komen, een per 1 oktober 2010, een vanaf 1 januari 2011 en een vanaf 1 januari 2012. Ook is besloten om met salarisgroepen te werken, om vanaf nu te werken aan een verkleining van de kloof tussen de middensalarissen en de topsalarissen binnen het bedrijf. Doel is om uiteindelijk te komen tot een systeem waarin de minimale en maximale groei van lonen kunnen worden uitgestippeld. De salarisgroep van tussen de 2000 en 5000 florin krijgt over deze periode verhogingen van respectievelijk 100, 105 en 110 florin. De salarisgroep van tussen de 5000 en 6000 florin gaat er met 75, 80 en 85 florin op vooruit. Wie al tussen de 7000 en 8000 florin verdient kan rekenen op salarisverhogingen van 50, 55 en 60 florin en de topverdieners van boven de 7000 florin pakken 25, 30 en 35 florin mee. Los van de verhogingen krijgen alle werknemers op dezelfde data als wanneer de loonsverhogingen van kracht gaan, 50 florin erbij als compensatie voor de stijgende levenskosten. Ook de nieuwjaarspremie, de bedrijfsperformance bonus, de kindertoelage, de contributie voor de begrafenis van werknemers en hun familie en zelfs het bedrag voor eetbonnen gaan omhoog.

Uiteindelijk werd door beide partijen water bij de wijn gedaan. “We hebben 90 procent bereikt van wat wij wilden”, aldus Geerman. Aanvankelijk wilde de vakbond een salarisverhoging van 150 florin zien. “Maar uiteindelijk hebben we gekozen voor minder als steunbetuiging voor de lokale bevolking. Dit is de eerste cao-bespreking waarbij wij bovendien niet de straat zijn opgegaan”, aldus de vakbondsleider.

No comments: