Thursday, November 11, 2010

Meer dan twee keer zoveel drugskoeriers aangehouden

ORANJESTAD — De politie hield vorig jaar 94 drugskoeriers aan, van wie 36 bolletjesslikkers waren. Dat staat in jaarverslag 2009 van het Korps Politie Aruba (KPA). Dit is een verdubbeling van het aantal van twee jaar geleden, toen er 39 drugskoeriers werden gepakt, van wie 17 bolletjesslikkers.

De cijfers zijn afkomstig van de Sectie Georganiseerde Criminaliteit van het politiekorps. Vorig jaar arresteerde de politie ook meer personen, 155 in totaal, voor drugsdelicten van wie 137 werden opgesloten. In 2008 het om 109 personen die in de bak belandden wegens overtreding van de wet op verdovende middelen. In totaal nam de politie vorig jaar 205 kilo cocaïne en 161 kilo marihuana in beslag. Cijfers over andere verdovende middelen staan niet in het jaarverslag van 2009, maar wel in het verslag over 2008. Uit dat verslag blijkt dat twee jaar geleden 208 kilo cocaïne, 89 kilo marihuana en 125 XTC-pillen in beslag zijn genomen. Die aantallen waren flink lager (behalve voor cocaïne) dan in 2007 toen de politie nog beslag legde op 1078 XTC-pillen en 490,8 kilo marihuana.Het merendeel (77) van de vorig jaar gevangen gezette personen voor drugsdelicten hebben de Nederlandse nationaliteit en zijn, zo is in het jaarverslag te lezen, afkomstig van Aruba, Curaçao en de Dominicaanse Republiek.
Het Team Bijzondere Projecten stelt verder dat er vorige jaar ‘goede resultaten’ zijn bereikt op het gebied van de bestrijding van lokale drugsverkoop en -bezit. Het team pakte 27 zaken op die 60 arrestanten opleverden. Dit politieteam zegt ook succes te hebben gehad met gewapende overvallen. 42 zaken zijn aangepakt waarvan meer dan de helft (28) werden opgelost. Het speciale team signaleerde vorige jaar wel dat ‘een flink deel’ van de verdachten van gewapende overvallen jonge criminelen waren die toesloegen volgens de ‘hit & run methode’. En daarbij gebruikten zij ook ‘waar nodig geweld’, aldus het politieteam.

Verkeer
Zoals gisteren al in deze krant was gemeld, blijkt uit het verslag dat het aantal ongelukken in het verkeer flink was gestegen. Het gaat dan om het aantal geregistreerde aanrijdingen in 2009. Het aantal verkeersovertredingen halveerde overigens vergeleken met 2008: 6463 geregistreerde overtredingen tegenover 3558 vorig jaar. Van de Unit Motorrijders zijn er over vorig jaar ook cijfers. Deze agenten maakten vorig jaar in totaal 2698 boetes op. Wat verder opvalt aan de cijfers is dat er vorig jaar meer voetgangers het leven lieten in het verkeer: zes tegenover twee in 2008. De meeste verkeersdoden vielen de afgelopen twee jaar in Oranjestad.

Korps
Het politiekorps sloot vorig jaar af met minder vacatures dan in 2008. Waren het er toen nog 152, op 31 december 2009 telde het korps 124 vacatures. In totaal had KPA vorig jaar 538 werknemers van wie 437 politieagenten en 101 personen (burgerpersoneel) voor administratieve en technische ondersteuning. De personeelskosten waren ook de belangrijkste redenen voor de hogere uitgaven in vergelijking met 2008. Het ging om ruim 7 ton florin meer. Vorig jaar spendeerde het korps in totaal 54,7 miljoen florin.

Tot slot blijkt nog dat Bureau Interne Zaken en Onderzoeken (Bizo) 136 onderzoeken heeft verricht onder het personeel. Het overgrote deel (101) betrof antecedentenonderzoeken. Achttien onderzoeken waren echter strafrechterlijk en daarbij ging het bijna in alle gevallen om mishandeling. In tien gevallen betrof het politieagenten die de mishandeling tijdens werk zouden hebben gepleegd en in zes gevallen hadden de mishandelingzaken betrekking op het privéleven van agenten. Het jaarverslag van 2009 meldt niet of de agenten voor de rechter zijn vervolgd. In het jaarverslag van 2008 wordt niets gemeld over onderzoeken van Bizo.

No comments: