Thursday, November 11, 2010

Monetair beleid onveranderd

ORANJESTAD — Het monetaire beleid van Aruba wijzigt vooralsnog niet. De reserveverplichting van 11 procent wordt gehandhaafd. Dit is de conclusie van de Centrale Bank van Aruba (CBA) na de recentelijk gehouden vergadering van het Monetary Policy Committee (MPC).
Het besluit is volgens de Bank gebaseerd op ‘huidige beschikbare economische en financiële informatie’ waaruit blijkt dat economische activiteiten in reële termen zullen inkrimpen met 3,7 procent in 2010. De commissie meldt verder dat het niveau van de netto buitenlandse activa zich handhaafde op een stabiel niveau van 1.585,2 miljoen florin aan het einde van september 2010. “De bancaire kredietverlening groeide met 6,0 procent in de eerste negen maanden van 2010, grotendeels als gevolg van de aankoop van staatsobligaties door de commerciële banken. Exclusief aankopen van staatsobligaties komt de totale kredietverlening uit op een groei van slechts 0,8 procent in de eerste negen maanden van 2010, wat indicatief is voor de beperkte activiteit op de binnenlandse kredietmarkt. De gemiddelde 12-maands inflatie wordt geraamd op 2,6 procent in 2010.

Uit deze informatie concludeert CBA dat er geen belangrijke wijzigingen hebben plaatsgevonden sinds de vorige vergadering. Het Monetary Policy Committee werd in mei van dit jaar ingesteld voor periodieke evaluatie en bepaling van het monetaire beleid van CBA en voor het verbeteren van de transparantie van dit beleid. De volgende vergadering van de commissie staat gepland op 25 november.

No comments: