Monday, November 15, 2010

Minister erkent disfunctioneren Voogdijraad

ORANJESTAD — Justitie-minister Arthur Dowers (AVP) erkent dat de Voogdijraad de laatste jaren niet goed heeft kunnen functioneren, omdat de overheidsdienst is ‘verwaarloosd’. Een reorganisatie is daarom op komst van deze instantie die als enige officiële instantie mag verzoeken om bijvoorbeeld ouders uit hun ouderlijk gezag te zetten of kinderen uit huis te laten plaatsen voor hun bescherming.

De Voogdijraad staat al jaren onder hevige kritiek. Niet alleen van burgers, maar ook van maatschappelijke organisaties die strijden tegen (seksueel) kindermisbruik dan wel zich inzetten voor de kinderbescherming. Het rommelt bovendien al jaren binnen de overheidsdienst, die lange tijd geen directeur kent, onderbezet is en kampt met een gebrek aan deskundigheid. Vorig jaar kwam nog aan het licht dat bij een gezin met vier kinderen waarbij misbruik diverse keren is gemeld, niet tijdig door de Voogdijraad was ingegrepen. De meldingen gedaan door Bureau Sostenemi, het officiële meldpunt voor kindermishandeling, bleven namelijk jarenlang onbeantwoord bij de overheidsinstantie liggen. Ook bij de publieke acties die dit jaar door Lisette Gomes, moeder van twee misbruikte kinderen, werden geïnitieerd, werd duidelijk dat de Voogdijraad faalt. Het huidige kabinet besloot bij zijn aantreden om de overheidsdienst weer onder de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie te plaatsen in plaats van onder de minister van Sociale Zaken. Justitie-minister Dowers gaf deze week voor het eerst duidelijk aan dat de Voogdijraad niet goed functioneert en wordt aangepakt.
Het parlement is daarnaast al enige tijd bezig met voorstellen voor de aanpak van kindermisbruik waarin de Voogdijraad een grote rol heeft. Een speciale Statencommissie, die in het leven werd geroepen om de aanpak van kindermisbruik te verbeteren, rondde deze week haar rapport met aanbevelingen af. Wat deze aanbevelingen voor de Voogdijraad inhouden, is nog niet bekend.

Congres kindermisbruik
Volgende week zaterdag 20 november, op de Internationale Dag van het Kind, organiseert de minister van onder meer Sociale Zaken, Michelle Winklaar (AVP), een groot congres over kindermisbruik op Aruba. Volgens de minister neemt het aantal gevallen meldingen van seksueel misbruikte kinderen namelijk toe. Vorig jaar waren er 219 gevallen tegenover 164 tot nu toe. Ze maakte dat al vorige maand bekend. Het congres van volgende week is vooral ook bedoeld om de samenwerking tussen verschillende instanties zowel binnen als buiten de overheid te verbeteren in de aanpak van kindermisbruik. Dat is met name van belang voor de vervolging van de daders en de hulpverlening aan de slachtoffers en familie, die nu te wensen overlaat.

No comments: