Thursday, September 30, 2010

Laatste keer Ministeriele Samenwerkingsraad



ORANJESTAD — De Ministeriele Samenwerkingsraad van de Nederlandse Antillen en Aruba is vandaag weer bijeengekomen. Volgens de Antilliaanse demissionaire premier Emily De Jong-Elhage was een uitnodiging voor Green Aruba van de regering hier, reden om toch nog een keer voor het laatst bijeen te komen voordat de Antillen ophouden te bestaan.

“We dachten dat de laatste keer laatst op Curaçao was, maar dat is dus vandaag geworden”, aldus de Antilliaanse premier. De agenda was niet lang, maar wel is er ook gesproken om een soortgelijke samenwerkingsregeling ook na 10 oktober, als de Antillen worden opgeheven, voort te zetten. Het gaat dan om een samenwerkingsregeling tussen Aruba en de nieuwe landen Curaçao en St. Maarten. Volgens premier Mike Eman (AVP) werd vanmorgen gekeken hoe in de toekomst een dergelijke regeling eruit moet zien, voor welke punten een samenwerking nut heeft en welke niet en moet er uiteindelijk een concept komen. “Die gaat dan naar de parlementen van de drie landen om over te discussiëren.” Ook is er opnieuw gesproken over hoe het verder moet met de gezamenlijk diensten ten aanzien van luchtvaart, meteorologische dienst en scheepvaart. De Jong-Elhage: “Er zijn toch veel punten die je samen moet blijven doen, zoals op gebied van wetgeving.” Ook stond op de agenda, zo vertelt Eman, het gezamenlijk optrekken in internationale organisatie zoals in Paho en ook in de Europese Unie.

Start Green Aruba
Eman zegt verder dat de Antilliaanse collega’s ook blij waren met de uitnodiging voor Green Aruba en het Aruba het initiatief neemt om het gebruik van alternatieve energie in de Cariben op een hoger plan te krijgen. Voor het groene energiecongres is overigens flink belangstelling uit binnen- en buitenland. Het is uitverkocht. Dat bleek in ieder geval vanmorgen toen de eerste deelnemers zich bij de conferentielocatie registreerden. De organisatie vertelt dat 400 personen de conferentie bijwonen, waarop vooral allerlei alternatieve energietechnieken worden gepresenteerd. Ook de Trade Fair is volgeboekt, met zo’n 30 bedrijven en instanties. Aan de Science Fair doen achttien groepen mee, bestaande uit leerlingen van Colegio Arubano, De Schakel, International School of Aruba en EPI. De toegang tot beide beurzen is 5 florin, een gedeelte van de opbrengst gaat naar Cas di Glas dat ook vandaag begint. Jongeren tot vijftien jaar mogen overigens gratis bij de beurzen naar binnen. Vanavond is het topdrukte als Nobelprijswinnaar Al Gore zijn toespraak houdt. Bijna 600 mensen hebben zich hiervoor aangemeld. Nog eens 350 studenten volgen zijn toespraak op afstand in het Crystal Theater, waar deze live wordt uitgezonden. Het groene evenement duurt tot en met zondag.

No comments: