Wednesday, September 29, 2010

Protest groot deel gevangenispersoneel Aruba

SAN NICOLAS — Bewakingspersoneel van gevangenis KIA heeft vanochtend twee uur lang het werk naast zich neergelegd. Om de veiligheid in de gevangenis te waarborgen, werd er wel gezorgd voor een minimale bezetting. Tientallen werknemers, van wie het merendeel bewakers, zijn ontevreden over het huidige beleid van de directie, de spaak gelopen reorganisatie en vooral het uitblijven van cursussen voor cipiers.

Volgens Edmundo Marlin van ambtenarenvakbond Seppa zorgt vooral het feit dat de voor augustus geplande cursussen niet zijn gestart voor ergernis bij de werknemers.

“Dat traject loopt al een jaar achter. Werknemers die geen cursussen volgen, komen niet in aanmerking voor promotie. De opleidingen worden per nieuwe lichting gegeven en je wilt niet dat er achterstanden worden opgelopen zodat mensen nog langer moeten wachten op hun cursus.” Volgens Marlin werd met Justitie-minister Arthur Dowers (AVP) overeengekomen dat de cursussen in augustus zouden worden opgestart.
“Nu willen wij met hem afspreken dat dit in ieder geval dit jaar alsnog gebeurt.” Een ander pijnpunt voor de werknemers is de reorganisatie van de gevangenis dat nog moet plaatsvinden. “Sinds de gevangenis fysiek werd uitgebreid, is onder de vorige regering een reorganisatieplan op tafel gekomen. In afwachting op die reorganisatie zijn ook zes nieuwe mensen aangenomen bij KIA.

Zij werken nog maar hebben geen formele functie binnen de gevangenis. Daardoor kunnen zij ook niet in aanmerking komen voor promotie. De nieuwe regering heeft nog geen werk gemaakt van het reorganisatieplan. Wij willen weten of zij het willen uitvoeren of alsnog naar eigen inzicht willen aanpassen.”
Tenslotte is er de onvrede bij de werknemers over de leiding van KIA. Directeur Emiliano Geerman zou volgens werknemers petities voor bevordering niet in behandeling nemen. Daarover worden aanvragers ook niet op de hoogte gehouden. “Dan neemt iemand contact op met de minister om te vragen hoe het staat met zijn promotie, om vervolgens te horen dat de aanvraag helemaal niet is ontvangen.”

Volgens Marlin zijn er meerdere conflicten tussen het gevangenispersoneel en de directeur, maar de vakbondsman wil niet verder in details treden. Seppa heeft namens de werknemers schriftelijk een afspraak aangevraagd bij de minister. “We willen samen met hem een nieuw tijdsschema maken voor het nakomen van de gemaakte afspraken.” Of verdere acties worden ondernomen ligt volgens hem ‘volledig aan de minister’. Gevangenisdirecteur Emiliano Geerman was voor het ter perse gaan van deze editie niet bereikbaar voor commentaar. Minister Dowers was niet bereikbaar vanwege de vaste ministerraadvergadering van elke dinsdag. Van zijn PR-medewerker Garrick Laclé kreeg Amigoe te horen dat de minister ‘op de hoogte is van de situatie’. }
In de gevangenis in San Nicolas werken rond de honderd bewakers.

No comments: